Nagrada za životno djelo

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se gospođi ANTONIJI ROSZAHEGY NIKOLIĆ

Antonija NikolicAntonije Roszahegy Nikolić rođena je 21.03.1939. godine u Zagrebu. Nakon završetka Defektološkog Fakulteta radila je 41 godinu u Dubrovačkoj bolnici na Odjelu fizikalne medicine s djecom s poteškoćama u razvoju.

Za svoj humanitarni rad je 1997. godine primila Nagradu Grada Dubrovnika. U udruzi osoba s tjelesnim invaliditetom je aktivna kao volonter od 1985. godine prvo kao stručni suradnik, a trenutno kao predsjednica.

U dosadašnjim godinama rada djelovala je u pravcu zaštite prava osoba s invaliditetom, zdravlja tih osoba te jačanju njihovih kreativnih potencijala, promičući uzajamno poštovanje, razumijevanje, prijateljstvo, suradnju i osnovna ljudska prava. Posebno je aktivna u rušenju arhitektonskih barijera i uređenja pristupačnosti za invalide.

Društvo distrofičara je jedina udruga na području Dubrovačko – neretvanske županije koja kontinuirano, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, provodi konkretne akcije usmjerene na ovu ranjivu kategoriju, sve pod vodstvom gospode Antonije Roszahegy Nikolić.

Gospoda Nikolić je predsjednica Društva koje broji 450 članova, od kojih je 120 srednje životne dobi, a 210 treće životne dobi od 65 godina.

Osobit naglasak u radu daje ostvarenju odnosa međusobnog uvažavanja i poštovanja, nesebičnosti i pomaganja. Kontinuirano radi na otkrivanju i identificiranju osoba s posebnim potrebama, prikuplja informacije o njihovom stanju i problemima te im daje upute kako najlakše riješiti probleme. Aktivno je kreirala mnogobrojne projekte u koje su uključeni korisnici Društva. Radeći s osobama s invaliditetom isključivo vodi računa o njihovim potrebama, dajući prednost njihovoj individualnosti i kreativnosti, što ih motivira i potiče na opstanak. Uvijek ima sluha za brige i probleme i svim korisnicima nastoji ublažiti i olakšali svakodnevicu.

Snažan poticaj i potporu pruža humanitarnim aktivnostima organiziranim u lokalnoj zajednici, ali i suradnji s lokalnom zajednicom.

Nadasve predano radeći ponajprije kao predsjednica Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije, ali i kao aktivna članica zajednice daje najbolje od sebe zbog čega je mnogobrojni stanovnici Dubrovnika i okolice iznimno cijene i poštuju.

Gospoda Nikolić je simbol otpora, postojanja i kreativnosti te je ostavila duboki trag svoga djelovanja u svom dugogodišnjem humanitarnom radu i senzibilizaciji društva za osobe s invaliditetom, na ponos Grada i Županije. Više informacija